Hoppa till innehåll

Sample of All FAQs (Helpie FAQ)

 • Hur använder man en kolsyremaskin?

  Det flesta kolsyremaskiner är uppbyggda på samma sätt.Man laddar maskinen med en kolsyrepatron som enkelt skruvas fast i ett munstycke. Kolsyrepatronen är på de flesta modellerna placerad i en lucka på baksidan. På framsidan av maskinen fäster man en flaska med vanligt kranvatten och därefter trycker man i önskad mängd kolsyra i vattnet genom en knapp eller liknande. Oftast är det en förinställd mängd alternativt ett visst antal sekunder eller tryck beroende på önskad mängd.

  Fler tryck ger oftast fel bubblor i vattnet, men det finns sällan ett bestämt antal tryck. Det kan finnas rekommendationer på maskinen om hur många tryck som behövs för att hitta rätt nivå. Senaste åren är många kolsyremaskiner automatiska och sköter doseringen själv.

 • Hur ofta behöver jag byta kolsyrepatron i min kolsyremaskin?

  Det beror på hur mycket kolsyra du använder och hur ofta du använder kolsyremaskinen. Generellt så märks det när kolsyran börjar ta slut då det krävs fler tryck för att få vattnet kolsyrat alternativt att maskinen låter lite annorlunda när kolsyrepatronen börjar bli tom.

  För att byta patron så kan man ta med den gamla kolsyrepatronen till en livsmedelsaffär eller bensinstation för att byta ut den mot en ny för en liten summa. Det är mer miljövänligt och kostnadsvänligt istället för att köpa en ny varje gång.

 • Kan man smaksätta bubbelvatten och hur gör man?

  Ja det går jättebra att smaksätta bubbelvatten man själv gjort i sin kolsyremaskin. Idag finns det flertalet goda smaksättningar att blanda ner i bubbelvattnet och med rätt mängd smaksättning kan man få det att smaka precis som originalet på smaksättningens läsk.

  Först så tillsätter man kolsyra i det vanliga kranvattnet för att därefter tillsätta smaken man önskar. Oftast så finns det rekommendationer på flaskan om vilken mängd smak som ska tillsättas. När man hällt ner önskad mängd smak så vänder man flaskan försiktigt upp och ner några gånger så att smaken fördelas ordentligt. Vill man ha starkare eller svagare smak kan man justera det själv ut efter sina egna önskemål och preferenser.

 • Vad är skillnaden mellan luftfuktare och luftrenare?

  En luftfuktare dunstar ånga ut i ett rum medans en luftrenare drar in luft genom ett filter för att sedan återförde rummet med samma luft som tidigare fast renare. En luftrenare använder sig generellt inte av vatten utan ett filter, även om det finns luftrenare som drar luft genom vatten för att fånga partiklar likt en vattendammsugare.

 • Är en kombinerad luftfuktare och luftrenare bra?

  Där finns en mängd comboenheter som erbjuder både luftfuktare och luftrenare i ett, vår erfarenhet är att dessa oftast är väldigt dyra eller inte riktigt gör vad de ska. Vi har dock ingen anledning att tro att samtliga luftrenare/luftfuktare kommer vara någon form av combovariant i framtiden.

 • Behöver jag en luftfuktare?

  För att överleva, nej. Men är det skönt att inte kroppen börjar klia när vinterhalvåret närmar sig? Definitivt. Om det är värt det eller inte är upp till dig själv. Men en bekväm hemmiljö är något vi på Pryltest alltid förespråkar.

 • Kan jag ha en Bluetooth högtalare i bilen?

  Ja, du kan använda en bluetooth högtalare i bilen. Har du en bil utan bluetooth rekommenderar vi dock en FM-sändare istället.

 • Hur många dB behöver jag?

  Musik är något som ska avnjutas, nivå över 80 dB kräver dock i en verksamhet generellt att du behöver hörselskydd.

  Det kan dock vara väsentligt att bedöma var din bluetooth högtalare ska användas. Ska den användas utomhus kan dB vara något du eftersträvar, ska den däremot användas hemma i ett stäng utrymme anser vi att du ska välja en bluetooth högtalare med en ljudkvalitet du anser tillfredsställande oavsett dB.

 • Betyder ett högre dB ett bättre ljud?

  Nej, det betyder generellt ett högre ljud. Vi rekommenderar inte att du väljer en bluetooth högtalare endast efter om den har ett högt dB (decibel).

 • Fungerar dessa högtalare med alla enheter?

  De fungerar med alla enheter med bluetooth funktion. Idag har alla Apple och Android produkter bluetooth och det finns inga restriktioner för vilken huvudenhet du använder.

 • Hur länge håller en pizzaugn?

  Vi har inte testat någon av dessa pizzaugnar under tillräckligt lång tid för att avgöra varken slitage och livslängd. Ooni pizzaugnar har dock en lägsta garanti på 5 år vilket kan ge någon form av riktlinje.

 • Vilken typ av pizzaugn är bäst?

  Det finns pizzaugnar som drivs av både el, ved, pellets och gasol. Alla typer av pizzaugnar har sina för- & nackdelar. Läs vårt test för att lära dig mer om skillnaderna mellan de olika. Om du däremot planerar att använda din pizzaugn inomhus rekommenderar vi dig Pizzaiolo Sage då den är eldriven.

 • Vad är skillnaden på Ooni 12 och Ooni 16?

  Den stora skillnaden mellan Ooni 12 och Ooni 16 är storleken. I övrigt är de två olika modellerna nästintill obefintliga. Anledningen till varför vi valt att placera Ooni 12 på förstaplats i vårat test är dessa för det billigare priset, men även då det går så pass fort att tillaga en extra pizza när ugnen är varm att vi inte tycker den extra storleken är avgörande.

 • Hur rengör man en pizzaugn?

  Låt ugnen gå i 30 minuter på högsta värmen så att alla organiska livsmedel förkolnas, använd sedan en hård borste eller vid riktigt inträngd smuts en skrapa. Låt sedan din pizzaugn svalna, när pizzaugnen är sval kan du sopa ut diverse aska etc och torka av med en lätt fuktad trasa.

 • Var ska jag placera en FM Sändare?

  Oftast så rekommenderas ett 12V uttag fram i bilen för bäst ljudkvalitet, men också för diverse USB-uttag och AUX.

  Tips: Vill du inte att FM-sändaren ska synas? Oftast så finns det ett dolt 12V uttag i handfacket.

 • Behöver man en FM sändare med equalizer?

  De flesta bilar med en något modern radio har också en equalizer. I dessa fall behöver du inte även har en fm-sändare med samma funktion.

 • Är FM eller DAB bäst?

  DAB eller Digital Audio Broadcasting som det också kallas erbjuder digital radio utan brus. Oftast är dessa något dyrare och kräver ibland en extern antenn. Men är man ute efter det bästa ljudet är DAB definitivt något att se över.

 • Fungerar FM sändare med Apple och Android?

  Det spelar ingen roll vilket operativsystem du har på någon enhet. Det viktiga är att den enhet du vill spela upp media ifrån har bluetooth eller i vissa fall AUX.

 • Är en blender diskmaskinsvänlig?

  Oftast är kannor i glas bara att lägga i diskmaskinen. Läs dock gärna igenom instruktionsboken om din blenders diverse plastdelar tål diskmaskinstvätt och vilken temperatur de i så fall ska diskas på.

 • Hur stor blender behöver jag?

  De flesta blenders har en storlek på mellan 1.5-2 Liter. Oftast är det botten på din blender som varierar i storlek. Har du köksluckor på ovandelen i ditt kök kan det vara värt att kontrollera att din blender kan stå upprätt under dom.

 • Kan jag krossa is med en blender?

  Det kan du i de allra flesta fall. Vi har dock märkt att de blenders som erbjuder en renodlad iskrossfunktion gör det både snabbare och bättre.

 • Vilket material ska en kanna vara?

  Vi rekommenderar en kanna i glas. Framförallt för att de kan diskas i diskmaskin. Men också för att de har en tendes att hålla längre, inte missfärgas eller bli skeva med tiden.

 • Hur stor airfryer behöver jag?

  Generellt brukar man säga att en airfryer borde ha en kapacitet på 1 liter/person. Däremot så rekommenderar vi att välja en något större då maten har en tendens att få en jämnare tillagning om man inte fyller korgen med livsmedel.

 • Behöver jag en airfryer med app?

  Absolut inte, även om vi på pryltest.se tycker det är trevligt! En airfryer med app är oftast inte bättre än en airfryer utan, även om de olika applikationerna oftast erbjuder funktioner och justeringar som utökar en airfryers möjligheter.

 • Varför rekommenderar ni en airfryer som inte vann?

  Xiaomi Mi Smart är inte lika bra som Cosori Dual Blaze, därav dess placering. Enligt oss är dock Xiaomi Mi Smart en mycket prisvärd airfryer som erbjuder många av de funktionerna som de mer prissatta till ett lägre pris.

 • Vad är skillnaden mellan Airfry och Actifry?

  Actifry har en oftast en inbyggd funktion som rör om dina livsmedel under tillagning och är oftast något rundare i sin design. Dessa lämpar sig bäst för mindre grönsaker och pommes frites.

  Den negativa aspekten är att det blir svårt att tillaga livsmedel som ska ligga still, exempelvis köttstycken och kyckling.

 • Är en eltandborste bättre än en vanlig tandborste?

  En eltandborste rengör dina tänder mer effektivt än en klassisk tandborste tack vare sina höga rörelser per minut. Du avlägsnar därför plack och matrester mer effektivt.

 • Hur ofta ska man byta borsthuvud?

  En vanlig tandborste brukar man hänvisa till att byta ut var tredje månad, det samma gäller en eltandborste. Nyare eltandborstar påminner dig om när det är dags att byta borsthuvud antingen genom en markör på tandborsten eller via dess app.

 • Hur mycket kostar borsthuvuden?

  Priset på borsthuvuden varierar kraftigt mellan olika modeller. Är priser på borsthuvuden en faktor som påverkar dig borde du välja en Oral-B eltandborste med ett klassiskt borsthuvud, borsthuvuden till iO modellerna har en tendens att kosta lite mer.

 • Hur länge håller en eltandborste?

  En eltandborste kan hålla upp till 10 år om man tar hand om den! Det är dock viktigt att underhålla en eltandborste både för hygienen och livslängdens skull. Se till att med jämna mellanrum rengöra mellan eltandborsten och dess borsthuvud då där oftast kan uppstå orenheter.

 • Simple FAQ

  Simple FAQ Content

 • Simple FAQ - 2

  Simple FAQ Content – 2