Hoppa till innehåll
Samsung odyssey G9 banner 2048x786 Pryltest
Samsung Odyssey G9 recension pryltest.se

ODDYSSEY G9

CURVED

RECENSION

Samsung Odyssey G9

Denna skärm från Odyssey serien av samsung är en 49″ curved ”gamingsskärm” vilket är den största men också den billigaste av samsungs ultrawide monitors. Denna monitor/skärm har en hz uppdateringsfrekvens på 120 hz och en upplösning på 5120 x 1440 (5K) i formatet 32 9 vilket är en trollbindande upplösning oavsett om du spelar, tittar på videos eller arbetar.
32 9 motsvarar 2 stycken 16 9 skärmar vilket används i skärmar upp till 27″ och var standard väldigt länge.

Denna monitor har svarta paneler, svart baksida och ett mörkgrå stativ i en futuristisk design som gifter sig lika bra i en gaming-setup som på kontoret. Nedan finner ni vad vi tycker om denna skärmen och vad vi använder den till, samt även vilka andra du borde titta på utifrån dina behov.

UPPLÖSNING och BILDUPLEVELSE

Samsung Odyssey G9 (C49RG9x) har en upplösning på 5120 x 1440 (1440p) med 1,7 gånger högre pixeltäthet än föregångaren, detta är förövrigt en högre pixeltäthet än full HD (1920 x 1080) som var revolutionerande när det lanserades. Med 120 hz uppdateringsfrekvens ger den en trevlig spelupplevelse även under snabba och komplexa spelscener med detaljerade och skarpa bilder i spektakulära färger med djup detaljrikedom. 49″ odyssey med 1000R fyller en stor del av det mänskliga ögats synfält för enastående realism i vackra färger och kontrast.

Qled

Denna skärmen kommer med QLED vilket är Samsung ’s ”quantum dot tech”. Utan att nörda ner oss för mycket ger QLED en högre ljusstyrka och förhöjda kontrastförhållanden, speciellt i väldigt ljusa samt mörka färg förhällanden. QLED ska inte förväxlas med samsung OLED vilket är något annat, samsung själva säger att QLED är det bästa för gaming på grund av den snabba uppdateringsfrekvens som erbjuds. Samsung Odyssey G9 har en responstid på 1ms vilket har blivit standard för samsung.

Är G9 en gamingsskärm?

Ja och Nej

Om skärmen är en renodlad gamingskärm eller inte kan diskuteras 2023, men den kommer som sagt med en refresh rate på 120 hz vilket ägnar sig bra för gaming. Dock kommer storebrodern Samsung odyssey Neo G9 med 240 hz vilket ger action utan kompromisser, då krävs dock ytterligare en investering på en redan dyr skärm. Med Samsung Odyssey Neo G9 och sina 240 hz vill vi dock påstå att man slipper eftersläpningar i spel.

Vi har testat denna skärm både för traditionellt kontorsarbete samt spel som bland annat CS:GO spelet vilket ger djup och detaljrikedom med fantastiskt detaljerade och skarpa bilder. Om den håller måttet som en high-end gamingskärm låter vi dock vara osagt till slutet av denna artikel, oavsett vad, för den inte allt för krävande profesionella gamern kommer du få en bra upplevelse med Samsung odyssey g9 då komplexa spelscener återges på 1 ms som ger dig obefintliga eftersläpningar i spel.

Nednördande

Samsung odyssey serien ligger under kategorin ”gaming” hos samsung och har därför en del andra funktioner än vad skärmen som står på jobbet kräver. Exempelvis har samsung odyssey amd freesync premium pro vilket enligt Samsung medför att man slipper så kallad screen-tearing, alltså störningar med amd freesync premium. Detta utan påfrestning på skärmen så länge man har ett kraftfullt nog GPU. Läs mer om AMD freesync Premium Pro och de olika varianterna av Freesync här

Andra funktioner

Denna skärm kommer vävd i 1000R vilket ska vara det mest effektiva för minskad ögonansträngning. 1000R betyder egentligen 1000 millimeter radie, desto högre tal före ”R”, desto mindre uttalad är kurvan. 1000R välvning är idag enligt de flesta det bästa på konsumentmarknaden.

Är samsung odyssey rätt för mig?

Om du är på jakt efter en ultra-wide curved gamingskärm fungerar den fint och klarar ”casual” spelande på en hobbynivå. Är 240hz ett krav för dig är Samsung Odyssey Neo G9 the way to go, denna skärmen tar dig till infinity och vi ser helt enkelt att den är den bättre av de två!
Den högre uppdateringsfrekvens som Odyssey Neo erbjuder ger ett fantastiskt ”flyt” på skärmen vilket är viktigt för gaming. Vi önskar även att i framtiden göra en grundlig recension på Samsung Odyssey Neo G9 med sina 240 hz.

Samsung Odyssey G9
godkänd pryltest.se
Alternativ

Är 49″ något för stort till dig finns det två intressanta produkter, både Odyssey G7 samt Odyssey G5 vilka kommer i 27″ och uppåt. Upplev samma spel, samma färg, samma kontrast, samma uppdateringsfrekvens på lite mindre skala. Båda dessa kommer i en liknande futuristisk design vilket medför att de platsar fint i de flesta miljöerna.

Samsung Odyssey G5 finns med 144 hz, 1 ms responstid i storlekarna 27″ samt 32″ medans Samsung Odyssey G7 finns med 240 hz, 1 ms responstid i samma storlekar men är g-sync kompatibel vilket gör att du anpassar ditt spel efter skärmen. Tack vare g-sync kan du se till att maximera dina spelinställningar men ändå upprätthålla optimal hz uppdateringsfrekvens.

Vill du läsa mer? Visa mig fler recensioner HÄR.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *