Hoppa till innehåll
Levoit dual 100 luftfuktare recension pryltest
Levoit dual 100 ultrasonic recension pryltest

Dual 100

Ultrasonic

RECENSION

Gamla varianter av luftfuktare fungerade genom att spruta ut varm ånga. Detta har visat sig få förödande konsekvenser då varm ånga sätter sig i organiska objekt och kommer leda till en bakteriehärd. Därför är det viktigt att inte ”ta en gammal luftfuktare från förrådet” då den kanske använder sig av varm ånga istället för ultraljud som nya modeller använder sig av.

Luftfuktaren från Levoit är väldigt stilren och finns i två olika färger, en helt vit som jag verkligen tycker passar in i vilket hem som helst. Men den finns även med grå detaljer. Idag är det ånga som prioriterar snygga och stilrena prylar i hemmet före hur bra och praktiska dom är. Det som är bra med denna är då att den både är praktisk, snygg och fungerar väldigt bra.

Hur fungerar den?

Omvandlar vatten till fin dimma/ånga som sprider sig längre. Den har en effekt på 75 ml h vilket är bra jämfört med andra modeller. Exempelvis har wilfa en luftfuktare HU-4W med 200 ml h och rymmer 2 liter, beurer LB37 200 ml h och rymmer 2 liter samt Philips 2000 series 200 ml h och rymmer 2 liter. Detta gör att du inte måste fylla på lika ofta. Även om den har en lägre kapacitet än många andra och ett billigare pris.

Levoit dual 100 ultrasonic är en av de mest populära luftfuktarmodell du kan välja. Den har en kapacitet i tanken med 1,8 liter. Vattentanken är enkel att fylla på med vatten och även enkel att rengöra. Det är lätt att komma åt vattentanken via toppen vilket gör den just väldigt lätt att hålla ren och fylla på. Vilket är viktigt så det inte blir ett projekt när man ska fylla på vatten.

I denna luftfuktare kan man tillsätta eteriska oljor i vattentanken för att ge en god och fin doft i luften hemma. Väljer man att inte tillsätta några oljor i vattentanken ger luftfuktaren inte ifrån sig någon doft alls i rummet.

Varför Levoit Dual 100 Ultrasonic?

Denna luftfuktare kan man ställa in i tre olika nivåer. Att ställa in önskad nivå gör man enkelt genom ett knapptryck på produktens framsida och vilken nivå man valt ser man genom belysning på framsidan. Den har en låg ljudnivå vilket gör att den är väldigt tyst och gör inte ifrån sig något ljud på som stör på natten. Man märker knappt att den är på, speciellt på den lägsta nivån.

Denna luftfuktare kan vara igång i upp till 20 timmar och har automatisk avstängning när vattnet tar slut. Att det finns automatisk avstängning är även bra för miljön men även för din elräkning då den inte står och går i onödan när den inte har vatten i sig.

Luftfuktaren är liten och smidig i sin storlek, 17,6 x 17,6 x 27,1 cm. Fördelen med en liten luftfuktare är att den är enkel att flytta runt till olika rum hemma beroende på vart man vill använda den. Luftfuktaren är bra och ger bäst effekt till en rum på ungefär 10-24 kvm. Lätt att installera.

Vår egen åsikt

Personligen var min tanke att många luftfuktare är stora, klumpiga och inte så stilrena men jag blev positivt överraska av denna produkt.

Efter att ha använt luftfuktaren i ungefär två veckor så känner man redan skillnad. Man sover bättre, vaknar inte av att man är törstig som jag kunde göra förut och man vaknar inte heller med torr mun. Det jag även gillar med denna luftfuktare är att om man fyller upp den och sen sätter igång den så har den automatisk avstängning när vattnet tar slut vilket gör att den inte står och går hela tiden eftersom det inte heller är bra med för hög luftfuktighet inomhus.

Jag rekommenderar definitivt denna luftfuktare, den lever upp till förväntningarna trots sitt låga pris på 1399;-. Det är ett av mina bättre köp till hemmet. Köp produkten här.

Levoit har även andra modeller av luftfuktare som har andra kapaciteter för större rum osv. Detta gör att man kan hitta det som passar en själv vad gäller både kapacitet, volym och design. Levoit erbjuder även luftrenare som produkter.

Levoit Dual 100 Ultrasonic
luftfuktare godkänd pryltester.se

Allmänt om luftfuktare

Levoit luftfuktare test tester pryltester pryltester.se

Vad gör en luftfuktare och varför är det bra att ha en?

Enkelt sagt skapar en luftfuktare ånga av vatten som sedan absorberas i luften. En luftfuktare gör alltså luften fuktigare och därmed blir luften bättre för både människan, djur och även möbler och växter. Det finns olika typer av luftfuktare som har olika funktioner. Därför är det viktigt att göra en bra research för att hitta den luftfuktaren som passar bäst hemma hos dig.

När man värmer upp sitt hem blir luften per automatik torrare. Det spelar ingen roll om det handlar om element, värmepumpar eller kaminer, de alla har samma effekt. I Sverige är det vanligt att man har väldigt torr inomhusluft hemma hos sig. Många arbetsplatser har idag luftkonditionering. Även om det är skönt med luftkonditionering så kan det skapa ett inomhusklimat med väldigt torr luft.

Torr luft kan leda till en besvärlig inomhusmiljö, bland annat torra och irriterande ögon, hals och slemhinnor samt torr hud. Det är inte alla människor som märker någon skillnad av torr luft, men vissa människor kan känna stort obehag vid torr luft. Bättre luft inomhus är bra för människan, men även möbler och växter trivs bättre i en högre luftfuktighet.

Om du upplever obehag eller eventuella problem, såsom torra ögon, hud, slemhinnor eller luftvägar som är en orsak av torr luft kan det vara en bra ide att införskaffa sig en luftfuktare. En luftfuktare kan även göra stor skillnad om man har astma eller allergi då den ger en bättre inomhusluft.

Var ska man placera en luftfuktare

Vart ska man placera luftfuktaren? Ju högre desto bättre. Man ska undvika att placera luftfuktaren nära golvet. Den ska inte heller placeras för nära textiler, t.ex. gardiner, detta för att undvika risken att det bildas mögel.

Vad är viktigt att tänka på när man köper en luftfuktare?

Levoit luftfuktare test tester pryltester pryltester.se

Något som är viktigt att tänka på när man ska köpa en luftfuktare är räckvidden och kapaciteten på produkten. Beroende på hur stora utrymmen man vill att luftfuktaren ska klara av.

Är man ägare av en luftfuktare är det viktigt att byta vattnet ofta (om man inte använder den regelbundet). Men även att rengöra vattenbehållaren, filter och maskinen, för att just undvika att det samlas bakterier eller bildas mögel. Ånga från en smutsig luftfuktare kan också leda till allergisymtom och eventuellt astma hos friska personer.

Men något som är bra att hålla koll på är hur luftfuktigheten är i hemmet. Lika som att det inte är bra med för torr luft är det inte heller bra med för fuktig luft. En för hög luftfuktighet kan leda till förmånliga miljöer för t.e.x bakterier och mögel i hemmet. Detta kan i längden orsaka allergiska symtomen.

Hur bör luftfuktigheten vara i hemmet?

Luftfuktighet är ett mått för hur mycket vattenånga det finns i luften. Vilken nivå av luftfuktighet som är den bästa för människan är svårt att säga. Men en för låg luftfuktighet kan orsaka besvär för människan. Exempelvis torra ögon och hals samt allergier/astma medans en för hög luftfuktighet hemma kan leda till problem såsom mögel och fuktskador samt orsaka allergier. Så du bör välja en bra luftfuktare och du bör vara medveten om vad luftfuktigheten ligger på i ditt hem.

Det mest tillfredställande inomhusklimaten för människan är individuellt till en gräns, människor är olika och tycker om olika saker. Hur man uppnår det bästa inomhusklimatet kan variera beroende på hur och vart man bor. Det beror på att utomhusklimatet har en stor påverkan på inomhusklimatet om man inte använder sig av en luftfuktare.

Det finns olika riktlinjer på vad luftfuktigheten bör ligga på och det skiljer sig även i vad den ska ligga kring på vintern och sommaren. Generellt för människan brukar man säga att det är behagligt med en luftfuktighet på 30-50%. Under kallare perioder under året kan luftfuktigheten sjuka till så lågt som 10%, vilket för människan kan leda till olika slags förkylningsosymptomer. Bland annat kliande och torra ögon, irriterande och torr hals, torra slemhinnor samt torr hud.

På sommaren är temperaturen oftast högre än på vintern både när det gäller inomhus och utomhusluften. Då kan luftfuktigheten vara uppe kring 60%, men högre än så är inget man brukar rekommendera. Utan då brukar man rekommendera att den ska ligga på 40-60%.

På vintern är det oftast kallare utomhus och då bör inte luftfuktigheten vara lika hög som under somaren. Under vinterhalvåret brukar man rekommendera en luftfuktighet på 30-40%.

Tips för att bevara en bra luftfuktighet

Det finns också andra små tips på vad man kan göra för att bevara en bra luftfuktighet hemma. Exempelvis att vädra med korsdrag helst flera gånger om dagen. Att vädra är bland det bästa du kan göra för att få in ny luft. Håll fukt ute ur hemmet och speciellt när uppvärmningsperioden börjar eftersom möbler, golv och mattor tar upp fukt under sommaren. När det blir vinter och luftfuktigheten sjunker, så avger möblerna fukt för att återigen komma i balans med luften. Sen är det bra om man kan undvika att ha ouppvärmda rum. Detta eftersom när varm luft kommer in i ett ouppvärmt rum, stiger luftfuktigheten och det kan bildas kondens.

Annat som kan påverka luftfuktigheten

Det finns såklart andra saker som påverkar luftfuktigheten mer än utomhusklimatet och en luftfuktare. Människan är själv en källa som påverkar luftfuktigheten då vi tillsätter fukt till luften genom varje andetag vi tar. Sen finns det även andra faktorer som påverkar luftfuktigheten, bland annat matlagning i hemmet, när man diskar eller tar en dusch. Eftersom det finns så mycket som påverkar luftfuktigheten är det viktigt att ha en luftfuktare som man kan stänga av när man inte behöva tillföra mer fukt till luften.

Vad är skillnaden mellan olika luftfuktare?

Luftfuktare har funnits under lång tid. I början hade man inte så mycket kunskap kring ämnet och det fanns inte heller så mycket relevant forskning. I början var luftfuktare väldigt enkla i sin utformning och har blivit mer avancerad på senare tid i och med att man har mer kunskap kring ämnet och tekniken har utvecklats. Idag används ofta ultraljudsluftfuktare, vilket även många rekommenderar, det är en modern metod för att få luften att bli fuktigare i ditt hem.

Levoit luftfuktare test tester pryltester pryltester.se

Luftfuktare Ultraljud

En ultraljuds luftfuktare använder högfrekventa vibrationer som bryter ner vattnet till små partiklar,  vattenånga, som sedan slussas ut ur produkter genom en liten fläkt och blir en osynlig dimma i rummet. Ultraljudsvågorna kan inte höras av det mänskliga örat och fläkten är så pass liten vilket gör att denna typ av luftfuktare kan klassas som de tystaste luftfuktarna. En annan fördel med denna typ av luftfuktare är att den är väldigt kraftfull i grunden vilket gör att maskinen i sig inte behöver vara så stor för att fungerar bra i ett större rum. Dom har vanligtvis inget filter heller som behöver rengöras eller bytas ut. Men det är fortfarande viktigt att rengöra vattenbehållaren för att förhindra att det samlas bakterier i den.

Men eftersom det inte finns ett filter i denna typ att luftfuktare så kan det tyvärr uppkomma att ultraljuds luftfuktaren sprider eventuella orenheter m.m. som finns i vattnet ut i luften. Om vattnet man har hemma är hårt kan det oftast skapas ett vitt damm som lägger sig runt om i hemmet och som även kan förvärra andningsproblem om man andas in det. Hur ska man veta om man har hårt eller mjuk vatten hemma? Olika delar av Sverige har olika hårt vatten, men ca 80% av Sverige har mjukt vatten. Man kan kolla med sin kommun vad som gäller där man själv bor.


checkmark pryltest.se

Fördelar

  • Tyst
  • Kraftfull
  • Inget filter som behöver rengöras eller bytas
negative pryltest.se

Nackdelar

  • Inget filter som kan ta bort orenheter från vattnet

Levoit luftfuktare test tester pryltester pryltester.se

Luftfuktare Avdunstning

Luftfuktare med avdunstning använder en fläkt för att blåsa ut luft över ett filter. Filtrets uppgift är att absorbera vattnet från en vattentank och när luften blåser över filtret så sker det en avdunstning naturligt. Denna typ av luftfuktare anses vara ganska hygieniska eftersom eventuella orenheter i vattnet stannar i vattentanken i och med filtret som finns. Detta gör att du kan använda dig av denna typ av luftfuktare även om du har hårt vatten hemma hos dig. Men här gäller det att du rengör både vattentanken och filtret regelbundet för att förhindra att det bildas bakterier i maskinen. Du behöver byta ut filtret efter några månader beroende på hur mycket du använder luftfuktaren. Eftersom det finns en fläkt i denna typ av luftfuktare så kan vissa ljudkänsliga människor uppleva att fläktljudet är jobbigt.

Luftfuktare med naturlig avdunstning är kanske inte tillräckligt kraftig för större rum i hemmet eller när det är mycket torr luft. Om du vill ha mycket fuktig luft så är det inte säkert att denna typ av luftfuktare kan ge det resultat som du eftersträvar. Detta eftersom avdunstningen från maskinen blir långsammare när luften redan är fuktig. Fördelen med denna typ av luftfuktare är att den inte kommer ge ifrån sig för mycket fukt. Detta minskar risken för för hög luftfuktighet i hemmet och risken att det bildas mögel.


checkmark pryltest.se

Fördelar

  • Hygienisk, filter tar bort orenheter från vattnet
  • Mindre risk att det blir för hög luftfuktighet och mögelbildning
negative pryltest.se

Nackdelar

  • Inte lika kraftfull för större rum

Se även våra andra recensioner HÄR

1 kommentar till “Luftfuktare”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *