Hoppa till innehåll
Pryltest.se kolsyremaskiner kolsyremaskin bast i test top banner

Kolsyremaskin
Bäst i test

2024

Pryltest.se kolsyremaskiner kolsyremaskin bast i test top banner

Kolsyremaskin
Bäst i test

2024

Inlägget innehåller annonslänkar

Vi har i vårt test utsett SodaStream Art till bästa kolsyremaskinen på marknaden just nu tack vare att det är en stilren och stabil kolsyremaskin där du själv kan styra hur mycket bubblor du vill ha i vattnet. Den är även enhandsvänlig tack vare sin snap-lock funktion, vilket är en stor fördel och som gör den väldigt smidig. Den har också ett väldigt smidigt klickfäste som kallas Quick Connect som enkelt fäster kolsyrepatronen. Den enda nackdelen vi kan se är att den inte är kompatibel med vanliga kolsyrepatroner. Sammanfattningsvis är det en kolsyremaskin som är lätt att använda, står stabil på köksbänken och är en prisvärd kolsyremaskin utifrån den funktioner.

Bästa Kolsyremaskinen 2024

SodaStream Art

Kolsyremaskin Bäst i test – 2024

Sodastream art kolsyremaskin bäst i test pryltest.se
 • Manuell dosering
 • 1 flaska följer med
 • Snap-lock fäste för flaskan

SodaStream Art

SodaStream Art är en nyare modell i SodaStreams utbud. Det är en stilren, effektiv och stabil kolsyremaskin med manuell dosering tack vare det smidiga handtaget på sidan där du själv kan välja hur mycket bubblor du vill ha. Det följer med 1 flaska som tål maskindisk vilket är en fördel. Det finns även möjlighet att köpa till fler flaskor och de finns i storlekarna 0,5 liter och 1 liter.

Kolsyremaskinen har ett snap-lock vilket innebär att man kan montera flaskan enkelt utan att behöver skriva den, utan man trycker istället fast flaskan. Det är även enkelt att fästa kolsyrepratronen på baksidan genom ett smidigt klickfäste som kallas Quick Connect. Det är viktigt att notera att den vanliga typen av kolsyrecylinder inte är kompatibel med Art modellen. Modellen Art är inte heller kompatibel med tidigare versioner av kolsyrepatroner från SodaStream.

Maskinen är inte bara stilren och effektiv utan även praktisk att placera i köket, eftersom den enkelt kan få plats på bänkskivan under köksskåp. SodaStream Art finns i både svart och vit modell.

Köps till lägst pris hos Webhallen

SodaStream Art
Kolsyremaskin bäst i test – 2024

Mått 43x25x14,5+2,4cm

webhallen icon pryltest

SodaStream Art får högsta betyg av oss och har idag ett snitt på 3/5 stjärnor hos Webhallen.se. Detta är idag den bästa kolsyremaskinen du kan köpa och förtjänar därför badgen ”Kolsyremaskin bäst i test”.

SodaStream Art får högsta betyg av oss och har idag ett snitt på 3/5 stjärnor på Webhallen.se

TESTAD PRYLTEST

AGA Aqvia Exclusive

AGA Aqvie Exclusive kolsyremaskin pryltest.se
 • Manuell dosering
 • 2 flaskor ingår på vardera 1 liter, en i plast och en i rostfrittstål
AGA Exclusive

AGA Aqvia Exclusive är en riktigt bra kolsyremaskin som funnits i AGA:s sortiment i över tio år och som snabbt och enkelt ger kolsyrad dryck. Detta är den senaste, femte, generationen av modellen Exclusive.

Kolsyremaskinen har manuell dosering och man kan på så sätt välja själv hur bubbligt man vill ha vattnet. Mängden kolsyra regleras genom en knapp på framsidan av maskinen. På denna modell kommer inte pyser från själva flaskan utan det puffar istället ut nere från maskinens bottenplatta, bottenplattan går även att ta loss vilket är väldigt praktiskt då den även fungerar som droppuppsamlare och man slipper spill på köksbänken.

Flaskan fästes genom att man trycker up den i fästet och vrids på plats men tack vare att maskinen är så pass tung och robust som den är så går detta att göra med en hand utan att kolsyremaskinen flyttas. Man hade kanske önskat att även denna model har det så kallade snap lock systemet. Det följer med två flaskor när du köper maskinen, en i stål och en i plast. Det går även att köpa till fler flaskor om så önskas.

AGA Exclusive har en elegant och stilren design utan onödig krusiduller. Den smala formen gör att maskinen passar bra in på köksbänken som en snygg och lyxig inredningsdetalj. För att byta patron behöver man lossa en spärr för locket på baksidan av maskinen och den kan upplevas svår att att lossa för att komma åt kolsyrepatronen.

Köps till lägst pris hos Kitchentime

AGA Aqvia Exclusive
checkmark pryltest.se

FÖRDELAR

• Enkel att använda
• Stabil och robust maskin
• Snygg design
• Prisvärd kolsyremaskin

Mått 44x14x26 | Rostfritt stål

kitchentime icon pryltest

AGA Aqvia Exclusive har idag ett snitt på 4,3/5 stjärnor hos Kitchentime.se

Aarke Carbonator 3

Aarke Carbonator 3 III kolsyremaskin pryltest.se
 • Manuell dosering
 • 1 flaska ingår
Aarke Carbonator 3

Aarke Carbonator 3 är en kolsyemaskin i premiumklass både gällande pris och kvalitet och den är lyxig i sin utformning. Det följer med en flaska vid köpet som rymmer en rekommenderad volym på 800ml.

Flaskan fäster man genom att skruva fast flaskan i maskinens överdel. Det gör att det krävs två händer då man behöver skruva rätt många varv för att få den att fastna. Detta kan känns bökigt då många andra maskiner har ett snabbfäste. Att byta kolsyrepatron är en väldigt enkel process så man gör det underifrån maskinen utan att några delar behöver lossas.

Den har manuell dosering genom det smidiga handtaget på sidan där du själv kan välja hur mycket bubblor du vill ha. Man håller ner handtaget till en ventil öppnas och en pysande ljud börjar. Vill man ha mer kolsyra i vattnet drar man ned handtaget ett par kortare gånger till.

Denna kolsyremaskin finns i flera olika färger och finish som gör att den passar in i vilket kök som helst som en snygg inredningsdetalj att ha framme på köksbänken. Aarke Carbonator 3 kompatibel med kolsyrepatroner från Sodastream, AGA, Linde och många andra standardgascylindrar som är godkända för användning med kolsyratillverkare.

Köps till lägst pris hos Amazon.se

Aarke Carbonator 3

Mått 44x15x26 | Rostfritt stål

Amazon icon pryltest

Aarke Carbonator 3 kolsyremaskin som gör allt i litet format och har idag ett snitt på 4,5/5 stjärnor på Amazon.se

Mysoda Woody

Mysoda Woody kolsyremaskin pryltest.se
 • Manuell dosering
 • 1 flaska ingår
Mysoda Woody

Mysoda Woody är en kolsyremaskin tillverkad av träbaserad biokomposit, vilken består av nära 100% förnybart råmaterial. Hade denna kolysremaskin varit gjord i plast hade den troligtvis upplevts som väldigt plastig i kvaliteten. Men eftersom den har en lätt melerade ytan på kompositen blir intrycket mjukare – på bilderna ser den nästan ut att vara 3D-ritad. Designen är i sig väldigt enkel och stilren utan onödiga krusiduller. Mysoda Woody finns i fler olika färger att välja mellan.

Flaskan som ingår är på 1 liter och är tillverkad i konventionell plast, ett miljövetet val av material precis som maskinens material. Flaskan sätts in snett vinklad utåt och skruvas enkelt fast och trycks sedan inåt. Kolsyran tillsätts genom knappen på ovansidan av maskinen. Därefter vinklas flaskan ut en för att skruvas loss. Detta går även att göra med en hand efter några gånger då kan lärt sig hur man ska göra. Det går även att köpa till fler flaskor till ett bra blir om man önskar fler, dom finns i både 1 liter och 0,5 liter.

Mysoda Woody har ett antifrysmunstycke, vilket gör att du kan ha vattnet iskallt. Denna kolsyremaskin saknar droppuppsamlare, inget avgörande men bra att hålla koll på om man spiller något eller om det råkar pysa över så under materialet den står på får fläckar. Kolsyrepartonen sätter man på plats genom att skruva maskinen ovandel och därefter stoppar man ner patronen i maskinen. Denna modell passar med kolsyrepatroner från bland annat Sodastream och AGA. Mysoda Woody är en väldigt prisvärd kolsyremaskin med ett lågt pris jämfört med många konkurrenter. Men denna kolsyremaskin är ett bra väl om man vill ha en enkel, lätt använd och lätt rengjord maskin till ett bra pris.

Köps till lägst pris hos Cervera

Mysoda Woody

Mått 41x13x25 | Ekologisk träbaserad biokomposit

Cervera icon pryltest

Mysoda Woody kolsyremaskin har idag ett snitt på 4/5 stjärnor på Cervera.se

Aarke Carbonator Pro

Aarke Carbonator Pro kolsyremaskin pryltest.se
 • Manuell dosering
 • 1 flaska ingår, en glasflaska på 0,7 liter
Aarke Carbonator Pro

Aarke Carbonator Pro är en robust kolsyemaskin med riktigt snygg design, den är lyxig i sin utformning. Det följer med en glasflaska vid köpet som rymmer en volym på 0,7 liter. Att det medföljer en glasflaska innebär att tillsättningen av kolsyra måste ske inneslutet i något, men detta har tillverkaren gjort det bra designmässigt genom att en rejäl kupa fälls ned över flaskan vid dosering. Kolsyremaskinen har manuell dosering och man kan på så sätt välja själv hur bubbligt man vill ha vattnet.

Glasflaskan är robust och tom väger glasflaskan 0,65kg och med vatten väger den 1,35kg. Det kan därför kännas lite otympligt att ta med flaskan i farten om man ska iväg. Men flaskan i sig är väldigt stilren och snygg och passar perfekt att ställa fram på middagsbordet och serveras kolsyrad dryck ur.

Det går att sköta kolsyrningen med en hand vilket är en fördel. Man stället flaskan i den lilla behållaren på maskinen, skjuter ner kupa med hjälp av spaken på sidan tills den klickar fast, trycker därefter några gånger på knappen på ovansidan för att tillsätta rätt mängd bubblor. För att få upp kupan använder du återigen spaken på sidan av maskinen. I behållaren där du ställer flaskan kan det även samlas lite vatten ibland då den även fungerar som droppuppsalmare, men den torkar du enkelt ur med en trasa. Maskinen är något större i sin storlek i och med behållaren för glasflaskan och kan därför ibland upplevas som klumpig och ta mycket plats på köksbänken. Kolsyremaskinens fot är klädd i gummi så att den står stadigt på köksbänken utan att repa den.

Aarke Carbonator Pro är som sagt en otroligt stilren och elegant kolsyremaskin men den ligger helt klart i den högre prisklassen. Det finns många andra maskiner som är minst lika bra till ett betydligt lägre pris. Men samtidigt så får du en snygg inredningsdetalj om du är ute efter det där designköket.

Köps till lägst pris hos Bagaren och Kocken

Aarke Carbonator Pro
bagaren och kocken icon pryltest

Aarke Carbonator Pro har idag ett snitt på 4,7/5 stjärnor på Bagaren & Kocken

Pryltest.se kolsyremaskiner kolsyremaskin bast i test top banner

Allmänt om Kolsyremaskin

Vad är en kolsyremaskin och hur fungerar den?

En kolsyremaskin ger vanligt kranvatten kolsyra genom att trycka ner kolsyregas i vattnet. Du får alltså gott bubbelvatten direkt hemma i köket på ett kvick genom kolsyresmaskinen istället för att behöva köpa kolsyrat vatten i affären.

Vad ska man tänka på innan man köper en kolsyremaskin?

Kolsyrat vatten är ett bra och nyttigare alternativ till många andra drycker. Att därför kunna göra sitt eget bubbelvatten är både bra för miljön, plånboken och tidseffektivt. Att det finns smak man kan tillsätta gör det ju inte sämre. Under de senaste åren har utbudet på marknaden gällande kolsyremaskinen vuxit väldigt mycket. Tidigare fanns det inte så många olika märken på marknaden att välja mellan men nu har både märken och olika modeller av kolsyresmaskiner vuxit enormt.

Kolsyremaskin med automatisk dosering

Generellt så räcker en normal kolsyrepatron för att tillsätta kolsyra i ungefär 130 liter vatten, men det kan snabbt gå åt mer än tänkt om man trycker några gånger för mycket på knappen än vad som behövs. För att spara på kolsyrepatronen och inte göra av med mer än nödvändigt så man det vara en idé att se över en kolsyremaskin med automatisk dosering. Vilket både kan ge längre intervall mellan bytena av kolsyrepatron samt både spara på miljön och spara pengar.

Kolsyremaskin med enhandsgrepp

Man tillsätter kolsyra i vattnet genom att man fäster flaskan i maskinen och sedan trycker på en knapp. Såklart är vissa kolsyremaskiner smidigare än andra och nu finns det även vissa modeller på marknaden som är designade för att utföra detta med enhandsgrepp. Detta gör det väldigt mycket enklare att fixa gott vatten hemma i farten, och även en person som bär på ett barn i famnen eller har nedsatt motorik eller styrka i handen kan göra kolsyrat vatten på egen hand.

Kolsyremaskin med snygg design

Idag är det många maskiner i hemmet som ska leva upp till en viss nivå utifrån inredningssynpunkt och kolsyremaskinen är inget undantag. Tidigare var många modeller rätt klumpiga och inte alls fina och stilrena i designen men det är stor skillnad mot idag. Kolsyremaskinen är en maskin som är avsedd att stå framme på köksbänken och vara smidig till hands. På så sätt en designen är mycket avgörande del i val av kolsyremaskin idag.

Kolsyremaskin med droppuppsamlare

Man lär sig snabbt hur många tryck man behöver för att vattnet ska bli precis så bubbligt som man önskar. Trots det kan det ibland komma lite för mycket kolsyra i flaskan som gör att det blir ett rejält pys och att det kan skumma över när man tar loss flaskan från maskinen. På så sätt kan det rinna ner lite vatten under maskinen, men då har vissa maskiner en smidig droppuppsamlare i botten som tar hand om problemet. Om man inte har denna droppuppsamlare kan man behöva fundera över vart man har kolsyremaskinen ståendes så det inte blir fläckar i till exempel ett träunderlag.

 • Hur använder man en kolsyremaskin?

  Det flesta kolsyremaskiner är uppbyggda på samma sätt.Man laddar maskinen med en kolsyrepatron som enkelt skruvas fast i ett munstycke. Kolsyrepatronen är på de flesta modellerna placerad i en lucka på baksidan. På framsidan av maskinen fäster man en flaska med vanligt kranvatten och därefter trycker man i önskad mängd kolsyra i vattnet genom en knapp eller liknande. Oftast är det en förinställd mängd alternativt ett visst antal sekunder eller tryck beroende på önskad mängd.

  Fler tryck ger oftast fel bubblor i vattnet, men det finns sällan ett bestämt antal tryck. Det kan finnas rekommendationer på maskinen om hur många tryck som behövs för att hitta rätt nivå. Senaste åren är många kolsyremaskiner automatiska och sköter doseringen själv.

 • Hur ofta behöver jag byta kolsyrepatron i min kolsyremaskin?

  Det beror på hur mycket kolsyra du använder och hur ofta du använder kolsyremaskinen. Generellt så märks det när kolsyran börjar ta slut då det krävs fler tryck för att få vattnet kolsyrat alternativt att maskinen låter lite annorlunda när kolsyrepatronen börjar bli tom.

  För att byta patron så kan man ta med den gamla kolsyrepatronen till en livsmedelsaffär eller bensinstation för att byta ut den mot en ny för en liten summa. Det är mer miljövänligt och kostnadsvänligt istället för att köpa en ny varje gång.

 • Kan man smaksätta bubbelvatten och hur gör man?

  Ja det går jättebra att smaksätta bubbelvatten man själv gjort i sin kolsyremaskin. Idag finns det flertalet goda smaksättningar att blanda ner i bubbelvattnet och med rätt mängd smaksättning kan man få det att smaka precis som originalet på smaksättningens läsk.

  Först så tillsätter man kolsyra i det vanliga kranvattnet för att därefter tillsätta smaken man önskar. Oftast så finns det rekommendationer på flaskan om vilken mängd smak som ska tillsättas. När man hällt ner önskad mängd smak så vänder man flaskan försiktigt upp och ner några gånger så att smaken fördelas ordentligt. Vill man ha starkare eller svagare smak kan man justera det själv ut efter sina egna önskemål och preferenser.

Kundrecensioner och expertbetyg

Kundrecensioner: Denna faktor kan ge en djupare förståelse för hur väl en kolsyremaskin presterar. Tidigare kunders bedömning ger en pålitlig indikation på ugnens totala kvalitet och effektivitet. Under var enskild produkt publicerar vi ett nuvarande omdöme från den mest pålitliga plattformen.

Genom att jämföra expertbetyg får potentiella köpare en unik möjlighet att göra ett välgrundat val. Det erbjuder insikt i produktens prestanda under verkliga förhållanden samt dess tekniska förmåga och värde för priset. Vi jämför alltid andra tester och recensioner för en korrekt slutsats.

Testutförande för kolsyremaskin bäst i test

Detta testet är ett Metatest där vi jämfört specifikationer, design, kundomdömen, tidigare testresultat, användarvänlighet och pris för att sedan dela ut titeln ”Kolsyremaskin Bäst i test”. I de fall korrekt placering inte varit självklart har vi genomfört en verklig jämförelse. I de fallen vi genomfört ett fysiskt/faktiskt test av en produkt har vi under produktrecensionen placerat vår gröna badge ”TESTAD – PRYLTEST.SE” för förtydligande. Testvinnaren testas alltid oavsett om placeringen är självklar eller inte, i detta fall är vi ytterst säkra på att rätt kolsyremaskin fått titeln ”Bästa kolsyremaskin”.

Pryltest bäst i test emblem bage

SodaStream Art – Kolsyremaskin Bäst i test 2024

SodaStream Art icon pryltest

Köps till lägst pris hos Webhallen.se

VÅRT BETYG: SodaStream Art

Alla specifikationer i ”Kolsyremaskin bäst i test 2024” kommer från respektive produkts hemsida eller användarhandbok. Design/användarvänlighet är våra egna åsikter och kundomdömen/tidigare testresultat nämns och länkas i artikeln.

Mått airfryer pryltest
TESTAD-PRYLTEST-2023-BAST-I-TEST BW
Pryltest bäst i test emblem bage

*1 Alla mått är i Bredd x Djup x Höjd

Våran badge ”TESTAD – PRYLTEST” under en recension påvisar att vi utfört ett fysiskt test av denna produkt.

Vill du veta om en produkt fortfarande är ”Kolsyremaskin Bäst i test”? Se samtliga regerande mästare HÄR.

Se även något av våra många andra bäst i test HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *